Леб пред 15 дена, барањето отстрането, производ со истечен рок. Според Независниот полициски синдикат, околу 7.000 полицајци на ноќна должност добиле храна со исклучително лош квалитет. Гоце Делчев Тодев, претседател на НСП, рече дека храната се чувала во несоодветни услови, а лебот се чувал две недели во кеси оставени на подот. НСП соопшти дека квалитетот на храната што ја добивале редовните полицајци не е ист со она што го јаделе постарите лица. Обичната полиција јаде „суви бисквити и паштети“, постарите јадат „чоколадо и шунка“.

– НСП реагираше до Управата за храна и ветеринарство да го испита квалитетот и условите за складирање на храната, но одредени полициски службеници спречија дел од инспекторите да работат. Делчев Тодев рече дека ова сериозно прашање мора да го реши целото раководство на МВР, вклучително и министерот Спасовски.

  • Министерството за внатрешни работи обезбедува храна преку тендери, вклучително и според информациите што ги добивме од местото на настанот, а храната што ја добива полицијата, варира во голема мера според квалитетот. Редовниот полицаец имаше коментари за храната што ја добиваше и за храната што им ја делеше на постарите. Сепак, храната за просечниот полицаец што работи ноќе е ужасна. Производите со истечен рок, датумот на декларацијата што е избришана, треба да се остави празно за датумот на доспевање.
  • Квалитетот е слаб и по изглед и по вкус. Има тони коментари од колегите. Се зголемува процентот на полицајци кои одбиваат да јадат. Мора да се преземат сериозни чекори за да се реши овој проблем. Целото раководство на Министерството за внатрешни работи, вклучително и министрите, треба да го знае ова и треба да се преземат овие чекори за да се надмине овој проблем.На начинот на складирање на храната реагираа и членови на синдикатот на НСП. Синдикатот упати барање до Управата за храна и ветеринарство да се увидат условите за складирање на храната, како и да се провери нејзиниот квалитет. Делчев рече дека се надева оти директорот на АХВ сериозно ќе го сфати овој проблем и покрај притисокот врз инспекторите на лице место.

– Она што е уште поневеројатно е начинот на кој се чува и транспортира храната! Таа храна се чувала 15 дена и се транспортирала во несоодветни возила во несоодветни услови! Можете да замислите како лебот го чувате на едно место 15 дена. На пример, од 16 мај храната да се чува во полициска станица до 30 мај, лебот да се подигне на 30 мај, а да се подигне на 16 мај. Нормално е храната да не ја одзема полицијата.Независната полициска коалиција, врз основа на одговорите на своите членови и поплаките од полицијата ширум државата, испративме писмо Од Службата за храна и ветеринарство беше побарано да го испита квалитетот на храната и условите за складирање на храната во сите полициски станици и ни беше кажано дека храната била неправилно складирана. На одредени инспектори на АХВ не им е дозволен влез. Се надевам дека ќе го охрабрам директорот на АХВ, но се надеваме и дека сериозно ќе го сфати ова многу сериозно прашање. Затоа што тоа не е мое лично барање, туку околу 7.000 полицајци и што јадат. Според законите за работни односи и промената од 2018 година, полициските службеници имаат право да јадат оброци во ноќните смени. Го немаат добиено четири години, но по бројни тужби и правосилни пресуди на полициски службеници, од 1 април 2022 година се спроведува законско решение од Министерството за внатрешни работи.